2016-06-16

Premiera operetei Dragoste de țigan la Opera Maghiarã Cluj



În data de 23 iunie 2016 (orele 18.30), premiera operei Dragoste de țigan la Opera Maghiarã din Cluj, va prezenta publicului o capodoperã a literaturii muzicale maghiare, creatã de compozitorul Franz Lehár la sfârşitul anului 1909, pe un libret de Alfred Maria Willner şi Robert Bodanzky. Premiera a avut loc la Carltheater din Viena în 8 ianuarie, 1910. Succesul vienez i-a conferit operetei o notorietate mondialã, astfel cã în 17 octombrie 1911 a fost montatã pe Broadway la Globe Theatre având 31 de reprezentaţii, iar în Londra premiera a avut loc în 1 iunie 1912, la Daly's Theatre. În Bucureşti opereta a ajuns mai repede, în 23 iunie 1910 fiind reprezentatã cu mare success de Compania Liricã Constantin Oţeleşteanu.

Puţine dintre operetele lui Lehár sunt atât de inventive din punct de vedere melodic atât de îndrãzneţe din punct de vedere al armoniei, şi al culorilor instrumentale. Nicãieri folosirea cântecelor tradiţionale ungureşti şi ţigãneşti nu au fost mai convingãtoare. Libretul este marcat de o largã paletã de efecte şi afecte dramatice. Personajele sunt conduse de pasiuni adevãrate iar muzica este creatã pe mãsurã.

Din distribuție fac parte soliștii: Barbara Balázs, Zsuzsa Barabás, Márton Fülöp, Éva Jordán, Judit Hary, Levente Szabó, Livia Chiuariu, Tímea Fülöp, Lóránt Madarász, Mária Mányoki, János Ádám, Enikõ Pataki, János Szilágyi, László Veress, László Mányoki, Péter Venczel, Ferenc Kovács, Attila Varga, Bálint Szép. Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare Cluj.

Alãturi de soliști, corul, orchestra și corpul de balet al Operei Maghiare Cluj vor fi coordonați de regizorul Tamás Bori și de dirijorul Szabolcs Kulcsár și de o echipã de artiști de marcã ce semneazã scenografia – Sándor Daróczi, costumele – Rita Velich, coregrafia – Zoltán Zsuráfszky, Zsuzsanna Németh, Zsolt Lendvai, Gabriela Rusu P., concert-maeștri - Sándor Barabás, Endre Ferenczi, pregãtirea corului - Szabolcs Kulcsár, corepetiția – Gergõ Nagy, Ibolya Nagy, Katalin Incze G.

Spectacolul este supratitrat în limba românã.

Vã așteptãm cu drag!







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER