2015-09-18

PREMIERÃ PE ȚARÃ LA OPERA MAGHIARÃ DIN CLUJ



O piesã rar interpretatã de operele lumii, semnatã de marele compozitor Richard Wagner, va fi montatã în premierã pe țarã de Opera Maghiarã din Cluj. Creatã în 1836, ,,Dragoste interzisã” (Das Liebesverbot) este o piesã conceputã pentru un libret inspirat din piesa lui William Shakespeare ,,Mãsurã pentru mãsurã”. Conducerea Operei Maghiare din Cluj a decis montarea acestei opere şi datoritã faptului cã 2016 este anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea marelui dramaturg și poet britanic.

Szép Gyula, directorul Operei Maghiare din Cluj: ,,Deschidem stagiunea cu una din operele de tinereţe ale lui Richard Wagner, ,,Dragoste interzisã”, una dintre cele mai costisitoare puneri în scenã din ultimii doi, trei ani. Acuma la Wagner nu se mai plãtesc drepturile de autor, ci doar închirierea partiturilor pentru câteva spectacole. Am ales acest titlu deoarece avem un parteneriat cu Opera din Budapesta, potrivit cãruia în fiecare an trebuie sã prezentãm un titlu nou. Cum anul viitor este An Shakespeare, am ales ,,Dragoste interzisã”, care are la bazã piesa ,,Mãsurã pentru mãsurã”. Este o muzicã frumoasã, cu nimic mai prejos de celelalte partituri wagneriene. Pe lîngã repertoriul de operã, operetã, balet pe care-l avem am gândit pentru anul acesta Zilele Janovics. A construit douã teatre, a pus bazele primului studio de film într-o perioadã în care Hollywood nu însemna mai nimic. Toate acestea trebuie cunoscute. Urmeazã o operã pentru copii, apoi premiera la ,,Samson şi Dalila” de Camille Saint-Saens şi înspre final de stagiune, premiera musical-ului ,,West Side Story”.

,,Dragoste interzisã”, primul spectacol al Operei va avea loc în data de 24 septembrie, iar cel de-al doilea în 4 și 10 octombrie. Regia spectacolului este semnatã de Szabó Máté, care a explicat cã a preferat o abordare mai contemporanã, plasând acţiunea într-o lume care seamãnã cu America anilor '20, iar dirijor va fi Selmeczi György.








Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER