2018-01-16

Prințul Árgyélus la Opera MaghiarăSpectacolul Prințul Árgyélus înseamnă o bună ocazie de întâlnire pentru copiii de vârsta preșcolară și școlară cu lumea operei. Opera se bazează pe basmul popular maghiar cu același titlu, al cărui protagonist este un prinț care se îndrăgostește de o zână blestemată, cea din urmă furând merele de aur ale familiei regale. Prințul Árgyélus pornește în căutarea Frumoasei Ilona și ajunge în regatul vrăjitoarei Mortadella, care o ține în captivitate pe iubita lui.

Opera creată de compozitorul Péter Tóth, de libretiștii András Schlanger și Róbert Bognár, precum și autorul poeziilor, Szabolcs Várady, nu se limitează la o simplă repovestire a basmului. Structura originală este pe alocuri confuză, unele fire ale povestirii au rămas neterminate, însă autorii operei au clarificat acțiunea basmului, și l-au adaptat la nevoile și preocupările publicului contemporan.

În basmul original Frumoasa Ilona este un personaj pasiv care așteaptă să fie salvată, însă în operă protagonista feminină își asumă un rol activ în învingerea vrăjitoarei rele. Această modificare este în concordanță cu schimbarea rolului femeii în societate. Fetițele de azi vor deveni adulți care iau decizii independente, sunt libere să-și construiască viața așa cum își doresc, și înfruntă greutățile împreună cu persoana iubită.

Totuși, rolul educativ al spectacolului nu precedă acțiunea palpitantă, umorul sau magia. „Spectacolul lasă la o parte didacticismul pentru a face loc umorului” - declară autorii operei.Dirijor: Zsolt Jankó
Regia: István Albu

Scenografia: Tibor Tenkei
Costume: Gyopár Bocskai
Coregraf: Melinda Jakab

Data spectacolului: 21 ianuarie 2018, ora 11:00