2018-05-18

Puiul de drac le va desluși - Premieră absolută la Opera MaghiarăJános Dénes Orbán

PUIUL DE DRAC LE VA DESLUȘI

Mogâldeață (Búbocska), puiul de drac cu un singur corn, s-a născut la Cluj, în noiembrie-decembrie 2004, în cartierul Zorilor. Am scris cartea în 22 de zile, un capitol, adică cornitol pe zi. Mogâldeață este așadar clujan. Prima ediție a cărții a apărut la Cluj, iar Teatrul de Păpuși Puck a prezentat în premieră piesa Mogâldeață. Povestea a pornit în lume, peste scurt timp intră la tipar a patra ediție. Autorul a pornit în lume de asemenea, Mogâldeață însă se întoarce la Cluj, în ediție muzicală. Mi-am imaginat acest pui de drac în nenumărate ipostaze, niciodată însă ca erou al unui musical. M-a surprins enorm când compozitorul Péter Venczel și regizorul László Béres m-au căutat în această temă. Îmi amintesc de monumentala compoziție a lui Péter Venczel, opera rock Mátyás pe eșafod, și mă gândesc, ce onoare să îl conduc într-o scurtă călătorie în iad, însoțit de imaginativul regizor László Béres. Rolul meu în această producție a fost cel de a scrie libretul, nici aici însă n-am rămas singur. La Budapesta, unde trăiesc acum, conduc academia de stat a scriitorilor, iar o studentă, Dorottya Bánkövi a scris două dintre textele pieselor, imitând stilul meu într-un mod uimitor, adăugând totodată accente ale propriului stil. În afară de faptul de a cunoaște libretul, nu dețin alte informații privind această producție – dar scriitorul nu se intercalează în operațiile privind scena.

Sper că spectacolul va avea succesul producțiilor anterioare bazate pe această povestire. Cu ani în urmă, când m-am decis să scriu un roman pentru copii, m-am gândit mult la eroul meu principal. Am vrut ceva special, ce nu s-a mai văzut, și nu doar un alt copilaș, ursuleț, câine, pisoi, o altă vulpe. Am tot cugetat timp de vreo trei săptămâni, și atunci mi-a venit ideea, hai să fie eroul meu un pui de drac. Restul a venit ca pe tavă, de la pățanii la umorul negru, atât de rar întâlnit în literatura pentru copii. Până la urmă Mogâldeață sună destul de matur, dar poate chiar aici se ascunde șarmul lui prin care atrage atât de mulți copii. Lor le dedic acest musical: tuturor copiilor neastâmpărați, cu un simț al umorului uluitor.

Voi încheia această scrisoare cu un fragment dintr-un poem pe care l-am scris înainte să mă apuc de roman. Intenția a fost să scriu un lung poem introductiv, dar încă n-am reușit să-l termin. Poate voi reuși cândva.

Puiul de drac cu cine crește?
Printre sertare se foiește.
Ascunse de tata, acolo zac
secrete ținute de un veac.
Ce poate fi, ce poate fi?
Puiul de drac le va desluși.

Premieră absolută: 24 mai 2018, ora 18:30
Vă așteptăm cu drag!