2015-06-16

RITUALUL DE PRIMÃVARÃ



Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Dans Contemporan-STEPS, aflat în plinã desfãșurare, se va închide, duminicã, 21 iunie, la Opera Maghiarã din Cluj, cu spectacolul ,,Ritualul de primãvarã” (Le Sacre du Printemps) de Igor Stravinsky, în regia lui Jakab Melinda şi sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt.

Faţã de ceilalţi compozitori contemporani, Igor Stravinsky reprezintã exemplul distinct al varietãţii stilistice a muzicii simfonice din secolul XX. Prima sa operã monumentalã din anul 1910, intitulatã ,,Pasãrea de foc" (L’oiseau de feu) este un balet compus pe baza conceptului muzical postromantic, de o concentraţie exoticã, care se inspirã mult din muzica lui Rimski-Korsakov, fost profesor al lui Stravinsky. Trei ani mai târziu, prin colosala piesã de orchestrã intitulatã ,,Ritualul de primãvarã" (Le Sacre du Printemps) a reuşit chiar sã şocheze spectatorii. Datoritã ritmului inedit, fiecare parte componentã a muzicii ,,Ritualului de primãvarã" capãtã viaţã. 

Baletul îşi are rãdãcinile în mitul vechi potrivit cãruia, prin ritualul pãgân, moşnegii înţelepţi ai tribului sacrificã zeului primãverii o fecioarã. Fecioara este condamnatã sã danseze fãrã oprire pânã la moarte pentru a trezi pãmântul. Dansul fecioarei alese se terminã cu moartea, fata se prãbuşeşte de epuizare, devine nemişcatã, ca sã reînvie şi sã joace din nou dansul ritual de jertfã, în acest ritual primãvara nu vine niciodatã, ceremonia funerarã dureazã fãrã întrerupere.


Igor Stravinsky
LE SACRE DU PRINTEMPS
Spectacol de dans contemporan într-un act 

Dirijor: Jankó Zsolt

În distribuţie: Bogoi Viorica, Râpã Alin, Kálmán Róbert, Rusu P. Gabriela, Maja Liliana respectiv ansamblul de balet şi orchestra Operei Maghiare din Cluj

Scenografia: Venczel Attila
Costume: Zsigmond Adél
Regia tehnicã: Gálffy Erzsébet

Regizor – coregraf: Jakab Melinda







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER