2018-01-22

Soliști invitați în spectacolul Banul Bánk de Erkel FerencJoi, în 1 februarie de la ora 18:30 sunteți invitați la Opera Maghiară, care are onoarea de a vă prezenta spectacolul Banul Bánk de Erkel Ferenc într-o interpretare excepțională. Soprana Miklósa Erika va interpreta rolul Melindei, iar Kovácsházi István de la Budapesta va juca rolul principal în opera Banul Bánk. Capodopera compozitorului este pusă în scenă în regia lui Dehel Gábor, dirijorul orchestrei fiind Kulcsár Szabolcs.

Piesa Banul Bánk a devenit o dramă națională a literaturii maghiare de după revoluția din 1848. Erkel și-a compus cel mai celebru spectacol de operă pe libretul acestei drame. O dramă despre istorie și despre iubire, plină de uneltiri și intrigi, care critică sever oprimarea maselor de către un conducător străin – un aspect ce face piesa la fel de actuală și astăzi.

Andrei al II-lea, regele Ungariei pleacă la război, lăsând conducerea țării în mâna soției sale, Gertrudis, care profită de ocazie, și împarte bunurile regatului printre lingușitorii ei nepăsându-i de poporul maghiar. Banul Bánk revine în secret la curte, o adevărată mocirlă în care domnii maghiari planifică un complot împotriva reginei, iar cardinalul Ottó n-are altceva în gând decât s-o cucerească pe Melinda, soția banului... Și de aici încep dilemele lui Bánk, care recunoaște cu durere că problemele și scopurile politicianului sunt foarte diferite de problemele personale.