A képeket is szeretném nyomtatni

Lehár Ferenc: A MOSOLY ORSZÁGA - Budapesti Operettszínház vendégelőadása

2014-08-07
„Művelődéstörténeti eseménynek tartom azt, hogy először látogat Erdélybe a világ általam legrangosabbnak tartott operettszínháza. Véleményem szerint senki nem műveli náluk maga-sabb szinten a műfajt, intézményünk operettrepertoárjának megvalósítói pedig mindig fél szemmel és fél füllel a budapesti előadásokat figyelték. Az elmúlt 40 év alatt részben vissza-tükröződött az általuk képviselt ízlésvilág a mi színpadjainkon is.
A mosoly országa című operett az egyik legkiemelkedőbb, legismertebb alkotás nemcsak a Lehár operettjei közül, hanem az egyetemes irodalomban is. Az a szerencse ér minket, hogy a Budapesti Operettszínház teljes társulatával mutatja be itt az előadást, tehát közel száz művész érkezik. Hab a tortán, hogy a rendező nem más, mint Kerényi Miklós Gábor, a Kero néven ismert kiváló opera- és operettszakértő, aki nagyon sok éven át vezette a budapesti in-tézményt, és meghatározta ennek irányelveit. A vendégelőadáson a budapesti Makláry László karmester vezényel, a zenekart pedig mi biztosítjuk, ez is az együttműködés része.
A kapcsolat a két intézmény között nem A mosoly országával kezdődött, hiszen tavaly mi voltunk A cirkuszhercegnő című előadással Budapesten. Bízom benne, hogy az együttműkö-dés itt nem áll meg, hisz olyan jó kötelékeket sikerült kiépíteni az elmúlt időszakban a Buda-pesti Operettszínház és a Kolozsvári Magyar Opera között, hogy minden esély megvan a foly-tatásra.“
Továbbá a rendező, KERO ismertetőjéből ajánlunk egy részletet ízelítőként:
„A mosoly országa keleti koloritban gazdag zenés színházi mű, akárcsak Puccini Pillangóasszonya vagy Kálmán Imre Bajadérja.
A „különböző népek gyermekeinek szerelme” problémakör gazdagodik tovább a bőrszínek és a kulturális értékek sokszor nehezen összebékíthető konfliktusain keresztül ebben az operettben."
                                                                            Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója

"A bécsi arisztokrata lány és a kínai diplomata szerelme romantikus mesének tűnik, de a XXI. században – ha csak a kis Bhután állam uralkodójának és az ő magánéletének problémáit elemezzük – a helyzet szinte alig más. A lényeg a társadalom elvárásaiban, a különböző megfelelési szándékokban, és az egyén szabadságát oly sokszor korlátozó körülmények elfogadásában, vagy felrúgásában rejlik.
Igazi, minden kötöttséget elmosó szerelemről, s ugyanakkor a felelősségérzet fontosságáról mesél ez a gyönyörű dallamokban gazdag, sok humorral és játékkal fűszerezett darab.
A mosoly országa szívet-lelket bizsergető-melengető vallomás az ember dolgáról a világban, magánszemélyként és közszereplőként. Sok nevetés és tréfa mellett ez az operett azon ritka kivételek közé tartozik, melynek a vége nem igazi happy end... De, hát valljuk be, az se baj, ha néha szembesülünk egy megoldhatatlannak látszó helyzet gyötrelmeivel, s azért némi reménysugár a boldogságra talán még ebben az operettben is marad…” 
                                                                                                        KERO, rendezőNyomtat