A képeket is szeretném nyomtatni

Venczel Péter - Orbán János Dénes: BÚBOCSKA

2018-04-26
Orbán János Dénes (író) és Csillag István (rajzoló) „ördögregénye” mind Erdélyben mind Magyarországon nagy sikert aratott ifjúsági könyv, amelyből bábjáték és ifjúsági színdarab is készült.

A Búbocska fejlődésregény: az esetlen, egyszarvú ördögfióka, az ördögoskola bukott kisdiákja megszökik a pokolból, új mostohája elől, és végigjárja a föld mesevilágát, ahol megtanulja mindazt, amit elmulasztott, öntudatos, talpraesett kisördöggé válik, és végül ő az, aki elejét veszi a pokol és a mennyország között készülődő újabb háborúnak.


A fordított mese, különleges helyszíneinek és figuráinak köszönhetően számtalan komikus elemmel szolgál, ugyanakkor hemzsegnek benne az intertextuális utalások, melyek a felnőttek számára is izgalmassá teszik a művet. Olyan szereplők sorjáznak benne, mint Belzebúb, a pokol belügyminisztere, Durumó, a hazugságügy-miniszter, Párméniusz, a mágus, Kombinéni, a szeszélyes vészbanya, Bugyborélia, a boszorkánypalánta.


A most első alkalommal bemutatásra kerülő Búbocska musical szövegkönyve a regény színpadi adaptációjának cselekményét követi, a dalszövegek a regény versbetéteiből és a szerző által ez alkalomra írt versekből állnak. A készülő előadás zenéjét az a Venczel Péter zeneszerző jegyzi, aki komponálta a nagysikerű, négy évadon keresztül játszott bábjáték zenéjét is, így már otthonosan mozog a mű világában.


A produkció rendezője Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti tanácsadója, karmestere Kulcsár Szabolcs, díszlettervezője Bíró Nóra, jelmeztervezője Ledenják Andrea, koreográfusa pedig Jakab Melinda.


Az ősbemutató, amely a Kolozsvári Magyar Opera társulatának és a Gyulai Várszínháznak az együttműködésével jött létre – műfajában  ördögmusical. Egyrészt egy olyan fejlődéstörténet, amellyel minden fiatal azonosulhat, másrészt a felnőttek „elborzadva” ébredhetnek rá, hogy a Földön és a Pokolban sajnos ugyanaz a helyzet: mindkettőben emberi/ördögi játszmák sorozata zajlik.

Nyomtat